Verkstadspress – tung, tyngre, tyngst

Mina föräldrar hade äntligen bestäm sig för att sälja sitt hus. Det hade varit en lång process och varit känslomässigt jobbigt. Jag och min bror växte upp där och det hade alltid varit vårt hem. Vi har alltid sagt att vi skulle hjälpa mamma och pappa att flytta när det väl blev dags för det. Dagen då pappa ringde och sa att han behövde hjälp med att flytta sin verkstadspress ångrade vi bittert det löftet.

 

Pappas verkstadspress var ny, fortfarande glänsande blå för han var som alltid mån om sina saker. Om det var en bil, en soffa, en telefon eller till och med en verkstadspress, som skulle stå i ett garage som ingen i världen förutom han gick in i, så var alla pappas saker hela, rena och väl omhändertagna. När jag tänkte efter slog det mig att främst pappas verktyg alltid var i exemplariskt skick, som nya.

 

Jag och min bror kom hem till mamma och pappa på lördagsförmiddagen. Vi hade hyrt ett släp som vi skulle använda för att frakta pappas verkstadspress på. Pappa sa att det var viktigt att frakta verkstadspressen på ett säkert sätt och se till att den var ordentligt förankrad medan man kör, den väger hela 95 kilo och är därför ganska svårflyttad. Det var med en rejäl kraftansträngning som vi lyckades baxa upp den på släpet och precis när vi var klara kom mamma och sa att de var dags för kaffepaus nu. När vi satt där frågade jag pappa vad användningsområdena för en verkstadspress egentligen är, vad han hade använt den till. Lite dröjande svarade han ”Tja… en verkstadspress använder man främst till… reparations- och monteringsarbete, tryckarbete, lastprov, svetsprovningstest och så.” ”Pappa… har du någonsin använt din verkstadspress?” frågade jag. ”Använt och använt, den är ju bra och ha och så bra kvalitet.” Alla runt bordet skrattade. Det finns ingen större prylnörd än min far.