Köket – satsa på den tidlösa trenden

Ett kök ska hålla hela livet, eller i alla fall 25-30 år. Köket är den plats du använder allra mest. Frukost, lunch, kvällsmat och bullbak med mera, allt sker i köket. Köket är sedan urminnestider den mest naturliga samlingsplatsen. Det är här de flesta umgås. Det är med andra ord inte konstigt att ett köks slits med tiden.

 

Undvik kortsiktiga trender

Tänk att bara för ett par år sedan slängde alla ut sina köksinredningar, för att sedan ersätta dem med nya stilrena kök och högblanka luckor i antingen, svart, vitt eller rött. Var är de köken idag? Jo, på tippen.
Det är inte särskilt modernt och ansvarsfullt att byta kök när trenden vänder. Du bör tänka på miljön och inte minst din egen plånbok. Kök ska i och för sig kosta, men inte för att de är trendiga utan för att de ska vara byggda för att hålla länge. Det kallas kvalité.

Rätt kök till rätt miljö

Ett lätt och rätt sätt att välja köksinredning är att ta en ordentlig titt på din bostad. Varje bostad ha sin egen tidsera och charm, följ den så gott du kan, då hamnar du garanterat rätt.

Logistik

Logistik är allt i ett kök. Det ska finnas tillräckligt med arbetsytor. Arbetsytorna ska ligga på rätt plats i förhållande till exempelvis, spis, vasken, kylskåpet. Flera personer ska kunna vistas i köket samtidigt utan att springa på varandra.

Lätt att rengöra.

Kök blir lätt smutsiga, och vissa kök mer än andra. Välj köksinredningar med överskåp som går enda upp till taket, socklar som sitter ordentligt, men ändå kan skruvas bort. Arbetsskivor som tål både vatten och fett.
Du vill inte spendera tid till att skrubba ett kök som aldrig blir riktigt rent. I köket vill du laga mat och umgås.

Planera ditt nya kök

Börja med att gå igenom det nuvarande kök ordentligt. Finns det något som kan behållas? Hur fungerar logistiken? Är köksrenoveringen av praktisk eller estetisk natur? Mät noggrann och gör en enkel ritning.

Köpa ett nytt kök

Det finns mängder av bra företags som är specialicerade på just köksinredningar. Kolla på webben för att få lite inspiration i fråga om stil och färgsättning. Smarta förvaringslösningar som du kanske inte ens har tänkt på kan du hitta på Pelly Components. När du sedan har fått en någorlunda orientering till vad marknaden har att erbjuda så är det bara till att ta kontakt med några av företagen. Skicka med ritning av ditt kök och vilka preferenser du har i stil och färg. Många företag kan rita upp ditt nya kök i 3D för att du lättare ska kunna bilda dig en uppfattning om slutresultatet. En del av de större aktörerna har även showrooms där du kan titta och känna på sortimentet innan du bestämmer dig.